Roma, capitala Italiei, a fost supranumita "Orasul Etern" de catre romani deoarece credeau ca indiferent ce se va intampla cu restul lumii, orasul Roma va ramane pentru totdeauna. Asa cum vedem in ziele noastre, nu au gresti, iar o plimbare prin centrul orasului te poarta printre monumentele sale incarcate de istorie, astfel incat ai senzatia ca te intorci in timp, in perioada cand toate drumurile duceau la Roma.
Travel Colors va ajuta sa explorati orasul in ritmul dumneavoastra!
Pachet 2 nopti
Cazare + bilet de avion
Pachet 3 nopti
Pachet 4 nopti
Pachet 5 nopti
Roma are 2 aeroporturi: Aeroportul Leonardo da Vinci - Fuimicino (aflat la 30 km departare de Roma) si Aeroportul Roma-Cimapino (aflata la 15 km departare de centrul Romei).
La ora actuala exista zboruri directe din Romania catre Fuimicino (operate de companiile Tarom si Blue Air) si Ciampino (operate de companiile Ryanair si Wizz Air).
Monumentul istoric este cunoscut ca fiind Amfiteatrul lui Flavius, fiind cladirea simbol a Romei. Este o constructie care, cu aproape 2 000 de ani de istorie, isi poarta vizitatorii inapoi in timp pentru a descoperii modul de trai al locuitorilor din Imperiul Roman, dar mai ales modul in care acestia isi petreceau timpul liber.
Evita cozile si cumpara-ti acum biletele pentru Coloseum!
Forumul este situat intre Piazza Venezia si Colosseum. In trecut, aici era punctul zero al vetii politice si sociale din Roma. Forumul reprezenta locul unde se desfasurau viata religioasa si publica a Imperiului Roman. Interesant de retinut este faptul ca terenul pe care se afla Forumul era, initial o zona mlastinoasa, care, in secolul VI, a fost drenata printr-unul din cele mai vechi sisteme de canalizare din lume.
Evita cozile si cumpara-ti acum biletele pentru Forumul Roman!
Dealul Palatin are o inaltime de 40 metri si este amplasat in apropierea Forumului Roman, face parte din cele 7 coline ale Romei reprezentand cea mai veche parte a orasului. Legenda spune ca acesta ar fi dealul unde se afla barlogul lupoaicei Luperca, cea care i-a ingrijit pe Romulus si Remus, copii ce au infiintat Roma.
Evita cozile si cumpara-ti acum biletele pentru Dealul Palatin!
Galeria Borghese este gazduita de Villa Borghese, o resedinta eleganta ce a apartinut Cardinalului Scipione Borghese (nepotul lui Papa Paul al cincilea). Galeria gazduieste o impresionanta colectie de art din secolul XV pana in secolul XVIII, in special lucrari de Caravaggio si Bernini.
Evita cozile si cumpara-ti acum biletele pentru Galeriile Borghese!
Catacombele Romei sunt foste cimitire subterane ce dateaza din secolelel II - V, ce au fost folosite de-a lungul secolelor de evrei si crestini. In acele timpuri legea romana interzicea ingroparea in interiorul cetatii, drept pentru care toate catacombele erau amplasate in afara zidurilor. Astefel de amplasamente au fost refugiul ideal pentru crestini.
Evita cozile si cumpara-ti acum biletele pentru Catacombele Romei!
A fost construita intre anii 100 - 110 d. Hr. si este considerata a fi primul mall acoperit din istorie. Complexu arheologic Piata lui Traian este amplasat pe Via dei Fiori Imperiali. Astazi gazduieste, printre altele, Muzeul Formului Imperial (Museo dei Fori Imperiali). Initial complexul, construit din beton si caramida rosie, avea sase nivele in care se gaseau paropae 150 de magazine diferite si apartamente.
Evita cozile si cumpara-ti acum biletele pentru Piata lui Traian!
Capla Sixtina reprezinta semnatura lui Michelangelo, fiind unul din obiectivele ce trebuie vizitate daca ajungi in Vatican. Pentru lumea catolica aceasta este capela unde sunt alesi si incoronati Papi. A fost numita dupa Papa Sixtus al IV-la, cel care a comandat constuirea sa. Printre artistii ce au lucrta la Capela se numara Botticelli, Perugino, Luca si Michelangelo.
Evita cozile si cumpara-ti acum biletele pentru Capela Sixtina!
Cripta Balbi face parte din muzeul National al Romei si ofera vizitatorilor o calatorie unica in trecutul Romei multumita excavatiilor arheologice recente. Initial Cripta avea un teatru, o cladire de locuinte si un patio. Complexul a fost construit intre anii 13 si 19 d. Hr. sub conducerea lui lucius Cornelius Balbus. Cripta apartinea teatrului, fiind de fapt culisele unde actorii asteptau schimbarea decorurilor.
Evita cozile si cumpara-ti acum biletele pentru Muzeul Cripta Balbi!
Ai vrea sa arunci o moneda in Fontana di Trevi? Hai sa iti spunem legenda si mergi langa ea sa-i afli istoria. Fantana masoara aproximativ 20 de metri adancime si 26 de metri inaltime, fiind cea mai mare fantana din Roma. Numele vine de la cuvantul Tre Vie (trei carari), fantana fiind la capatul a trei strazi. Legenda spune ca aruncand 1 moneda te vei intoarce la Roma, arunci 2 monede, te vei indragosti de un italian, iar daca arunci 3 monede, te casatoriesti cu persoana iubita.
Pantheonul era un templu roman ce avea in centru sau o cupola deschisa (Oculus) ce este principala surs de lumina naturala a intregii constructii. Cladirea este cea mai bine pastrata constructie din Roma antica datand din perioada regelui Adrian. Cea mai surprinzatoare parte a arhitecturii Pantheonului o reprezinta masurile sale. Cladirea circulara are acelasi diametru ca si inaltimea sa (43,5 metri). Domul, care are acelasi diametru, este mai mare decta cel de la Basilica St. Peter, iar in varf o deschidere cu diametrul de 9 metri permite luminii naturare sa patrunda in toata cladirea.
Cartierul Trastevere este locul ideal pentru turisti sa se "indragisteasca" iremediabil de Roma. Atmosfera boema a cartierului atrage deoportiva turistii, dar si localnici. Aici se afla vechea Basilica a Doamnei din Trastevere, iar in fata sa este fantana care indeplieste rol de punct de intalnire, loc pentru relaxare sau cel mai bun punct unde savurezi o inghetata. Tot aici te poti bucura de stradutele inguste care iti descopera biserici vechi, medievale, magazine mici cu obiecte de artizanta sau mici momente din viata cotidiana a localnicilor. Pentru o cina tipic italiana, tot aici este cel mai bine sa vii.
Parcul Vilei Borghese din Roma este considerat unul din marile parcuri urbane ale Europei. Gradinile parcului apartin statului italian inca din anul 1901, iar deschiderea lor pentur public a avut loc la data de 12 iulie 1903. Ceea ce il diferentiaza de alte parcuri este imbinarea dusa la perfectiune dintrenatura si arta romana. Aici se afla diverse elemente arhitectulae, precum scuplturi si fantani create in timp de artistii faimosi ai Romei. Printe altele poti vedea ceasul acvatic al lui Pincio, inca functional, un exmeplu de inginerie de inceput de secol XIX.
Arcul lui Constantin a fost construit in anul 315 pentru a comemora victoria imparatului Constantin I cel Mare in batalia de la Podul Milvian. Este amplasat intre Coloseum si Dealu Palatin. A fost construit cu materiale folosite la alte constructii mai vechi, printre care si bucati de marmura ceinfatiseaza triumful imparatului Traian asupra Daciei. La momentul constuictiei era cel mai modern arc de triumf, avand 21 metri inaltime, 25 metri latime si 3 porti de intrare.
Piata Spaniei este un exemplu de stil baroc italian din secolul XVII. Numele pietei provine de la Palatul Spaniei, cladirea Ambasadei Spaniei la Vatican. Este una din atractiile Romei si gazduieste treptele spaniole, o scara de 135 de trepte ce uneste Piata Spaniei cu Biserica Trinita dei Monti (Treimea din Munti).Tot aici se afla si fantana Baracaccia (fantana corabiei urate), construita de Pietro Bernini.
Este, probabil, piata cea mai cunoscuta de pe teritoriul Romei, dar nu apartine de acest oras, ci de statul Vatican. Arhitectul pietei este tot Bernini, iar dimensiunile sale sunt: 320 metri lungime, 240 metri latime si poate gazdui peste 300 000 de oameni. A fost construita intre anii 1656 si 1667, cu sprijinul Papei Alexandru al XII-lea. In aceasta piata impresioneaza cele 284 de coloane si cei 88 de pilastri care flancheaza piata, iar deasupra lor au 140 de statui ale sfintilor ce vegheaza intreaga piata.
Campo de' Fiori (Campul cu flori) este piata unde ziua se vand flori, fructe si legume, iar noaptea se petrece cu muzica si voie buna. Locul a fost initial un adevarat camp de flori, de unde isi trage si numele. Din anul 1456, sub Papa Callistus al III-lea intregul camp a fost pavat si transformat in piata.
Reteaua de transport public din Roma este variata, ieftina si usor de utilizat. Principalele mijloace de transport public sunt: metroul, autobuzul, tramvaiul si trenul urban. De asemenea, exista si posibilitatea de a lua un taxo, insa nu este recomandat deoarece, ca in orice destinatie turistica, soferii de taxi au tendinta de a suprataxa atat localnicii,dar mai ales turistii.
Metroul din Roma are doar 2 linii, ceea ce il face sa fie cel mai mic sistem de metrou din Europa. Cu toate aceastea, putem spune ca ajunge in cele mai importante puncte de vizitat ale orasului. Cele 2 linii sunt marcate pe harta cu porocaliu (linia A) si albastru (linia B).Intervalul orar in care metroul circula este 05:30 a.m. - 11:30 p.m., iar vinerea si sambata circula pana la ora 01:30 a.m.Biletele pot fi achizitionate din statiile de metrou, de la chioscurile de ziare si de la majoritatea tonetelor din coltul strazii. In cazul in care doriti sa folositi doar transportul public, este bine sa achizitionati un card de calatorie in avans, cum ar fi cel de aici.
Cele mai importante statii de metrou sunt: * pe linia A (portocalie), care strabate Roma de la nord-vest (Battistini) la sud-est (Anagnina), acestea sunt: ** Cipro - Musei Vaticani = este cea mai apropiata statie de Muzeul Vatican si Capela Sixtina; ** Ottaviano - San Pietro = aceasta statie se afla in aporpierea Pietei Sf. Petru; ** Spagna = aceasta statie permite accesul catre Piata Spaniei si Vila Borghese; ** Barberi - Fontana di Trevi = statia este la 5 minute fata de Fantana Trevi, dar si de Pantheon; ** Termini = face legatura cu gara Roma Termini. De aici se poate lua expersul Leonardo pentru Aeroportul Fuimicino.
* pe linia B (albastra), care uneste nord-estul (Rebibbia) cu sudul (Laurentina) Romei, cele mai importante statii sunt: ** Termini = face legatura cu expresul ce merge la Aeroportul Fuimicino, dar si cu linia A; ** Colosseo = este cea mai apropiata statie de Coloseum si de Forumul Roman; ** Piramide = o alta statie ce face legatura intre Aeroport Fuimicino si Roma, prin trenul FR1.
Liniile de autobuze din Roma sunt in numar de 350, ceea ce duce uneori la confuzii atunci cand esti turist. Aceste linii de autobuz suplimenteaza lipsa unei retele mai ample de metrou din Roma.In prezent Roma are 338 de linii de autobuze de zi si 22 de linii de autobuze de noapte, care au un total de 8 260 de statii.
Liniile de autobuz se impart in: * Linii urbane (U) = reprezinta majoritatea liniilor. Circula intre orele 05:30 / 06:30 a.m. si 00:00; * Linii de noapte (N) = circula in intervalul orar 00:00 si 06:00 a.m., cand liniile de zi sunt oprite; * Linii expres (X) = circula in afara Romei, pe distante variabile ca lungime; * Linii fixe (E) = fac legatura intre centrul orasului si cartierele marginase avand un orar fix.
Si in cazul autobuzelor biletele pot fi achizitionate din statiile de metrou, de la chioscurile de ziare si de la majoritatea tonetelor din coltul strazii.
Tramvaiul din Roma este considerat de multi un mijloc de transport romantic, chiar daca liniile sunt scurte si nu ajung pana in centru.
Reteaua de tramvai are doar 6 linii. Acestea sunt: * Linia 2: Piazza Mancini- Piazzale Flaminio; * Linia 3: Piazza Thorwaldsen - Trastevere; * Linia 5: Giovanni Amendola - Piazza dei Gerani; * Linia 8: Torre Argentina - Trastevere; * Linia 14: Giovanni Amendola - Palmiro Togliatti; * Linia 19: Piazza Risorgimento - Piazza dei Gerani.
Retineti!Niciuna dintre liniile de tramvai nu trece pe langa obiective turistice. In cazul in care aveti in plan vizita in cartierul Trastevere, este bine sa alegeti linia 8, care leaga acest cartier de Turnul Argentinei.Tramvaiele circula zilnic intre 05:30 a.m si 00:00, ca si autobuzele din Roma. Dupa ora 00:00 tramvaiele sunt inlocuite de liniile de noapte ale autobuzelor.
Trenurile urbane ale Romei, ce sunt cunoscute sub numele de Ferrovie Urbane, completeaza liniile de metrou fiind sub amnistrarea aceleasi companii de transport. Chiar si biletele sunt identice cu cele de la metrou.
Liniile de tren urban sunt urmatoarele: * Linia Roma - Lido = este cea mai cautata linie pentru ca are o oprire la Ostia Antica (obiectiv turistic) * Linia Roma - Viterbo * Linia Roma - Giardinetti
Trenurile urbane (Ferrovie Urbane) circula zilnic intre orele 05:30 a.m. si 10:30 p.m.. Linia Roma - Lido circula pana la ora 11:30 p.m. Frecventa cu care circula este intre 10 si 20 de minute, in functie de momentul zilei.
In Roma, vizitatorii au posibilitatea de a-si achizitiona bilete de transport sau carduri de calatorie, in functie de numarul de zile pe care le petrec in oras si de cat de des vor utiliza transportul public.Mai multe despre biletele de transport public din Roma si cum le puteti achizittiona, gasiti aici.
Sa nu uitati!Daca doriti sa vizitati imprejurimile Romei cu mijloacele de transport public, biletele sunt la tarife mai mari si difera de cele utilizate in interiorul orasului.
Nu ne-am putut abtine sa impartasim cu voi acest filmulet care ne arata Roma vazuta de sus. Puteti zari obiective faimoase precum Coloseumul, Piata Sf. Petru din Vatican, Fontana di Trevi. PIata Spaniei, Campo de'Fiori, Forumul Roman si multe altele!